Ons kind ging met vier jaar nog níet op zwemles.

Vandaag las ik in het nieuws dat het volgens onderzoek geen goed idee is om een 4-jarige al op zwemles te laten. Volgens de onderzoeker is de zwemslag nog te ingewikkeld voor een kind van die leeftijd en raden zij aan om pas met 5 jaar (of 6) te beginnen. “Eindelijk eens iemand die het onderzocht heeft”, was mijn eerste gedachte. In dit blog ga ik mijn ongezouten mening geven over hoe ik hier in sta.

Disclaimer: dit is míjn mening, ik wil niemand hiermee kwetsen en het is ook niet generaliserend bedoeld.

Op het moment dat meisje rond de 4 jaar was hoorde ik om me heen dat er al erg veel kinderen op zwemles zaten. Ik weet dat ik dat erg jong vond. Als ik om me heen keek zag ik allemaal kleine pupkes, die nog maar weinig spierkracht hadden en 21-12508467ddfac6c0dd06ef855acb406awaarbij de motoriek nog niet helemaal ontwikkeld was zoals nodig is voor de zwemles. Daarbij wist ik op dat moment ook al dat ze het afraadden om zulke jonge kinderen al op zwemles te zetten. Geheel tegen de regels en het gebruikelijke in deze maatschappij zetten wij meisje niet op zwemles, maar op toneel. Ik schreef enige tijd geleden al een blog over dat wij toneel op dat moment verkozen boven zwemles. Ik heb altijd sterk het gevoel gehad dat wij ons toen moesten verantwoorden dat wij meisje nog niet op zwemles lieten gaan en dat ze wél al een andere hobby mocht hebben. Veel mensen hebben namelijk de regel: eerst zwemles en dan mag je een andere hobby hebben. Wij vonden op dat moment de (emotionele) ontwikkeling van meisje belangrijker dan een A-diploma halen.

Let wel, een A (en ook B) diploma is een must, een pré zelfs en ik vind ook absoluut dat het bij de opvoeding hoort. Vroeger was er nog schoolzwemmen, momenteel is dat nog maar zelden en wordt het zelfs op alle scholen afgeschaft las ik helaas van de week. wp-1496516835592.jpgIk zou dolgraag het schoolzwemmen terug willen zodat ook echt alle kinderen een diploma halen. Zwemlessen zijn namelijk vreselijk duur en niet iedereen kan dat betalen, waardoor niet alle kinderen kunnen zwemmen, met alle vreselijke gevolgen van dien. Dus dat ons meisje haar diploma moest halen stond buiten kijf, alleen vonden we 4 jaar veel te vroeg om te beginnen. Toen meisje 5 jaar was (1 maand voor haar 6e verjaardag zelfs) is zij op zwemles gegaan. Eind deze maand mag ze dan (eindelijk) op voor haar A-diploma (dat we waarschijnlijk niet de juiste zwemschool hebben gekozen is weer een heel ander verhaal). Daarna mag ze nog haar B-diploma halen. In de tussentijd is ze gestopt met toneel en heeft ze turnen als nieuwe hobby.

Ik heb het idee, gevoel dat mensen hun kinderen zo vroeg op zwemles doen vanwege de druk er omheen. Zoals ik zelf al zei had ik  sterk het gevoel me te moeten verantwoorden, maar hebben wij wel gekozen waarvan wij dachten dat goed was voor óns meisje. Point Blur_Jun032017_211615Ik vind sowieso dat er al snel wordt gekeken naar wat andere kinderen wel al allemaal kunnen en dat dat nogal wat druk geeft voor andere ouders. “Kan jouw kind nog niet lopen/zwemmen/fietsen?” Etc. Ons meisje kan ook pas 1 jaar fietsen zonder zijwielen, het voelde bijna als falen omdat onze meid dat met 6 jaar nog niet kon, net als zwemmen. Jammer eigenlijk dat “we” ons zo onder druk laten zetten, want laat ieder kind zich toch op zijn eigen tempo ontwikkelen. En daarbij, wat betreft zwemles, het is dus onderzocht dat het beter is om je kind pas met 5 op zwemles te laten gaan en niet al met 4. En ouders, wat als je kind met 4 jaar (of 5) al kan zwemmen (gewoon nieuwsgierig) laat je je kind dan echt alleen zwemmen in een zwembad zonder toezicht? Ik kan me dat namelijk niet voorstellen. Meisje is 7,5 en ze heeft straks voor de vakantie haar A-diploma, maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om haar zonder toezicht in het zwembad te laten (kan ook aan mij liggen hoor haha).

Uiteraard moet iedereen doen wat goed voelt en vooral waar je kind zich goed bij voelt. Ik hoop alleen van harte dat we met z’n allen niet bezwijken onder de (prestatie)druk die door anderen wordt opgelegd. En verder gun ik ieder kind gewoon enorm veel zwemplezier!

Liefs Miertje

10 thoughts on “Ons kind ging met vier jaar nog níet op zwemles.

 1. Mooi..ik volg de mening al langer, buiten de kracht en motoriek vond ik voor de kids hier school, en 2 dagen voor- en naschoolse opvang al een druk schema waar zij aan moesten wennen. Oudste 5 1/2 ongeveer jongste nog iets ouder, zij is vroege leerling en kreeg in groep 3 schoolzwemmen dus daar heb ik op gewacht. Zij had in 11 maanden A en B met week snelzwemmen in de vakantie.

  Het is zeker een must om te hebben..succes voor je meisje.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier is de oudste begonnen (met waterwennen ook nog eens 😉) met 5 jaar en 2 mnd. Eerder zag ik hem dat echt nog niet doen. Hij is wat angstig aangelegd met veel dingen (fiets dus ook lekker nog met zijwieltjes 😜) en niet zeker van zichzelf.
  Hij heeft er nu 17 of 18 lessen opzitten en zal binnenkort wel doorlopen maar het grote bad waar hij het alleen moet doen (ik mag nu nog samen met hem, lekker veilig). Ook hier is bij niet de snelste, bijna alle andere kids zijn al door een ik krijg regelmatig de vraag “is hij nog niet door?”
  Nee, hij is nog niet door en dat is maar goed ook! Hij komt vanzelf… Als hij daar klaar voor is.

  En wat spannend!! Meisje bijna voor A!! Succes 😘

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier mag je bij het ene zwembad (klein dorpsnaam) je kind opgeven voor zwemles als het 5 is, dan gaan ze rond de 5 jaar en 3mnd zwemmen.
  Bij het andere zwembad (stadsbad) is het 4 jaar. Ik heb ook altijd geleerd dat kinderen zo jong nog niet ontwikkeld genoeg zijn wat betreft kracht/motoriek maar ook cognitief, voor zwemles. Hier dus lekker gekozen voor dorpsbad. Ze krijgen op die leeftijd al genoeg voor de kiezen met de start van school.

  Geliked door 1 persoon

 4. Top stuk! Ik heb altijd gezwommen met de kids, eerst ouderkind, daarna ging dochterlief op kleuterzwemmen. Pas met 5 mocht ze meedoen met zwemles. En dat is maar goed ook. Ze is nu bijna 5,5. Omdat ze de hele watergewenning niet gedaan heeft mag ze bijna afzwemmen, maar moeilijk dat ze het heeft gehad met de borstcrawl! Daar zeggen ook alle meesters en juffen, ze is jong, ze is motorisch gewoon nog niet goed in staat om dat te doen. Je ziet het ook overduidelijk. Het is dat ze er zelf heeeeeeel veeeeeeel plezier uit haalt en wij verder geen druk op haar leggen. Ze beweegt, ze is aan het sporten wat ze leuk vindt. Want ze wil nog steeds alle diploma’s van de wereld halen. Dus wij zitten sowieso nog wel even ;).de hoeveelheid ouders die wij bij kleuterzwemmen al “boos” waren of kind aan het omkopen dat het iets moest doen in het zwembad zodat ze snel diploma hadden. Verbazingwekkend en pure kindermishandeling af en toe!
  Maar ik raad ook telkens iedereen aan die niet deze route heeft gedaan, wacht echt maar tot 5+ dan gaat het veel sneller!

  Geliked door 1 persoon

 5. De zwemschool waar mijn oudste kind haar diplomp heeft gehaald, wilde kinderen op les nemen als ze 6 waren geworden. Hun ervaring was nl dat ze dan met 2x per week les gemiddeld na 3 tor 4 maanden hun A diploma behaalde terwijl jongere kinderen er veeel langer over doen omdat hun motoriek simpel weg nog niet zo ver is. Natuurlijk zij er altijd uitzonderingen. Al mijn 3 kinderen zijn op les gegaan met 6 en inderdaad hadden ze binnen een paar maanden hun diploma.
  Ik wil wel even vermelden dat ze alle 3 watervrij waren omdat ik heel geregeld met ze naar het zwembad ging. Ook na het behalen van het diploma. Heel belangrijk in mijn optiek.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s