Beste Lodewijk, geachte minister Asscher, ik ben boos, heel boos!

Zoals de titel al zegt, ik ben boos en niet zo’n klein beetje ook. Vandaag kregen we zoals elke vrijdag de nieuwsbrief van school. Ik lees deze altijd netjes door zodat ik niet vergeet dat ik de ouderbijdrage moet betalen of dat er een leuke activiteit is. Ook vandaag las ik hem en ik schrok, ik stond perplex. In de nieuwsbrief staat namelijk geschreven dat ook in onze school een tekort is aan vervangers, dat sinds dit nieuwe schooljaar het enorm moeilijk is om vervangers te krijgen. Zoals jullie weten schreef ik hier al meerdere blogs over en heb ik daarover gesproken met een woordvoerder van minister Asscher. Zij verkondigde nog opgewekt dat de Wet Werk en Zekerheid (in de volksmond flexwet genoemd) een enorm goede wet is.

Nou beste woordvoerder en minister Asscher, het moge nu toch wel duidelijk zijn dat dit een flutwet is. In de nieuwsbrief staat namelijk dat er klassen naar huis worden gestuurd en dat dit in de toekomst nog vaker kan voorkomen. In eerste instantie probeerden ze het nog intern op te lossen, maar dat lukt nu dus niet meer. Het tekort aan vervangers komt omdat de WWZ er is gekomen, leerkrachten mogen nog maar enkele malen vervangen en dan moeten ze of een vast contract krijgen of ze moeten weer weg en mogen dan ook niet meer de komende 6 maanden voor die stichting vervangen. Let wel, een vast contract zit er natuurlijk voor niemand in. Met nu dus als resultaat dat er hele groepen naar huis worden gestuurd. Niet alleen op onze school gebeurt dit, nee dit gebeurt in heel het land.

Ik vind dit echt ongelooflijk. Gelukkig worden de ouders wel voor 18 uur de dag van te voren op de hoogte gebracht. Ah dat is mooi, dan is de directie al naar huis en kun jij het je thuis regelen om een hele dag (extra) oppas te regelen! Misschien kunnen ze regelen dat onze kinderen dan gratis naar de BSO mogen gaan, opgelost! Maar nee, we mogen het zelf regelen.

Is het niet zo dat onze kinderen leerplichtig zijn, het recht hebben om naar school te kunnen, goed onderwijs moeten krijgen? Begrijp ik het goed dat als de overheid met een probleem zit, wij dit moeten oplossen en als wij met een probleem zitten de overheid ook vindt dat we het zelf moeten oplossen? Als ik mijn kind een dag van school wil houden omdat dat beter uitkomt voor de vakantie, of omdat we een dagje weg willen zonder drukte (wat ik overigens nooit zou doen…dat terzijde) dan krijgen we meteen de onderwijsinspectie op ons dak? Maar omdat de WWZ ervoor zorgt dat er geen vervangers zijn, mag mijn kind wél thuisblijven? Hoe ontzettend tegenstrijdig is dit, dit is toch meten met twee maten?

Beste Lodewijk, u moet u nu nog dieper schamen dan enkele maanden geleden toen ik u had geschreven. Weet u nog wel, dat de leerkrachten die al jaren vervingen de laatste weken niet meer voor de klas mochten staan, het schooljaar niet af mochten maken. Toén moest u zich al schamen, maar nu nog meer. Leg ons, alle ouders maar eens uit hoe u dit in de toekomst wil voorkomen zodat én de vervangers gewoon aan de bak komen én onze kinderen niet naar huis worden gestuurd omdat ze geen onderwijs kunnen genieten.

Ik daag u uit met mij en alle ouders hierover in gesprek te gaan…

5 thoughts on “Beste Lodewijk, geachte minister Asscher, ik ben boos, heel boos!

 1. De uitbuiting begint bij de school omdat deze vanwege het geld de leerkrachten niet in dienst wil nemen. De school maakt het jullie probleem door leerlingen naar huis te sturen. Heeft u niet graag een vaste aanstelling dan?

  Liked by 1 persoon

  • Iedereen wil een vaste baan, dat klopt. Maar als een leerkracht twee dagen ziek is. Wordt er die dagen een vervanger gezocht en diegene die invalt kan dit maar een paar keer doen en mag dan niet meer invallen volgens de wet.Je kunt van de scholen niet verwachten dat ze daarna meteen iemand vast in dienst moeten nemen. Ook voor speciaal onderwijs is het een ramp en dan komt de bezuinigings ronde er nog aan joepie tig banen in speciaal onderwijs weg.

   Liked by 1 persoon

  • Scholen bepalen niet zelf of ze leerkrachten aannemen of niet. Dat doet de overkoepelende organisatie (onderwijsbureau) waar de school onder valt. Daarnaast wordt het aantal leerkrachten op school bepaald door het aantal leerlingen op een school. Deze onderwijsbureaus wijzen ook de invalkrachten toe maar als er niemand inzetbaar is, heeft de school dus een probleem. Het hele onderwijssysteem is compleet ontwricht. Leerkrachten zijn meer bezig met hun uren verantwoorden en zich staande houden in veel te grote klassen, dan dat zij kunnen doen waar hun passie naar uitgaat: kinderen kennis overdragen. Mijn zoon zit in een klas van 31 kinderen waarvan er zeker 1 op de 3 een speciale gebruiksaanwijzing heeft. Wat heeft dit met passend onderwijs te maken? Helemaal niets!

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s