Gastblog: Beste Edith, geachte minister Schippers

Beste Edith, geachte minister Schippers,

Ik las laatst dat u ziek naar huis bent gegaan dus hoop dat het goed met u gaat. De laatste tijd heeft u het volgens mij ontzettend druk met uw werk. Als minister zult u veel mensen ontmoeten met nog veel meer vragen, waarbij van u verwacht wordt overal een passend antwoord op te vinden. Ik kan mij alleen maar voorstellen dat u daardoor lange dagen werkt met een strakke planning in uw agenda en het geheugen van een olifant bijna een vereiste is voor uw functie. Dus chapeau voor hoe u tot nu uw werk doet.

Natuurlijk begrijp ik zeer goed dat u dit allemaal niet zo goed zou kunnen doen zonder een sterk team van mensen die uitblinken in hun werk en er allemaal voor zorgen dat u probleemloos de dag doorkomt. Stelt u zich eens voor dat deze gewaardeerde collega’s niet meer voor u kunnen werken omdat u 90% van de personeelskosten uit eigen zak moet gaan betalen. Waarschijnlijk gaat het u dan niet lukken om al het werk zelf goed te structureren, plannen, ordenen met een totale chaos als eindresultaat. Grote kans dat u uw baan gaat verliezen en uw privé leven onder spanning komt te staan. Als oplossing kunt u natuurlijk alle personeelskosten uit uw eigen portemonnee betalen, maar dan zult u waarschijnlijk met de fiets naar het werk en uw afspraken moeten gaan, goedkoper gaan wonen en wekelijks de aanbiedingen in de goedkoopste supermarkt moeten zoeken. U kunt natuurlijk om een loonsverhoging vragen, maar dat zit er in deze tijd ook niet meer zo makkelijk in.

U gaat uiteraard ook meteen uitzoeken waarom u ineens zoveel moet gaan betalen voor het personeel wat al jaren voor u werkt. Dus u stapt naar uw baas en deze legt u precies uit hoe het zit. Hij vertelt u dat een groot bedrijf al uw personeel heeft overgenomen en dat u alleen nog maar via dat bedrijf uw personeel kan inhuren. Echter vraagt dat bedrijf exorbitante prijzen voor uw personeel. En nu hoor ik u bijna hardop denken: “dan zoek ik toch gewoon ergens anders personeel?”. Maar uw baas maakt u duidelijk dat als dit bedrijf uw personeel heeft overgenomen, het volgens een of andere wetgeving verboden is om ergens anders goedkoper personeel in te huren. Dus nu staat u voor de keuze om ofwel door te gaan zonder personeel of om heel veel geld te betalen (meer dan u zich kan veroorloven) om ervoor te zorgen dat u uw werk goed kan doen. Dat is dus kiezen uit twee kwaden…

Als u tot hier hebt gelezen vraagt u zich vast af waarom u zo’n onrealistisch verhaal zit te lezen want u kunt met een gerust hart ervanuit gaan dat uw baas ervoor zal zorgen dat bovenstaande situatie nooit zal ontstaan.

Toch is het momenteel voor bijna 35.000 mensen met ADHD  erg moeilijk om te zorgen dat hun leven niet in chaos vervalt met alle nare gevolgen van dien zoals werkeloosheid, relaties, opvoeding, scholing en nog veel meer. Voor deze mensen werkt het medicijn dexamfetamine bijna net zo goed als uw team voor u werkt. Echter heeft eurocept nu al dat ‘personeel’ overgenomen en mag het volgens wetgeving niet meer bereidt worden door anderen.

Ik weet ook dat er gezocht wordt naar creatieve oplossingen zoals het gedogen dat de 2,5 mg tabletten wel nog door apothekers mag worden geleverd. Alleen snappen huisartsen, specialisten, apothekers en zorgverzekeringen er niets meer van en weten ook niet meer welke informatie klopt of niet klopt en wanneer deze informatie alweer achterhaald is. Hierdoor durven ze heel moeilijk mee te werken aan een betaalbare oplossing omdat ze bang zijn dat hun clienten achteraf worden geconfronteerd met torenhoge rekeningen. Eigenlijk zijn er nog twee belangrijke vragen voor u 1) zorgt u voor een structurele betaalbare oplossing? 2) kan dit op een heldere, duidelijke en begrijpbare wijze worden overgebracht op alle betrokkenen?  Ik vertrouw erop dat u met uw team hier snel een oplossing voor heeft.

Als dit verhaal wat chaotisch overkomt of het is wat onduidelijk dan komt dat, omdat ook ik geen personeel meer heb,  sinds ik vanaf 1 mei mijn eigen ‘personeel’ voor 90% moet betalen en dat kan ik mij naast een hypotheek en alle vaste lasten niet veroorloven

Met vriendelijke groet,

Paul Maessen

Full time ADHD’er

PETITIE

2 thoughts on “Gastblog: Beste Edith, geachte minister Schippers

  1. Wat heeft u dit prachtig verwoord! Hopelijk helpen deze woorden om iedereen duidelijk te maken hoe vreselijk en absurd deze situatie is. En komt er snel een echte oplossing.

    Liked by 1 persoon

  2. Pingback: Lein strikes back: ode aan Miertje | koetjeskalfjesenmeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s