Passend onderwijs ten koste van mijn gepeste kind?

“De week tegen pesten”. Een week die mij normaal wel bezighoudt, maar dit keer ineens een andere betekenis voor mij krijgt.

Al twee jaar zit dochter in de klas bij een jongetje (we noemen hem voor het gemak even Max) die constant stoute dingen doet in de klas. Dochter heeft mij in die tijd wel eens verteld dat hij haar geslagen heeft. Het leek onschuldig en wanneer ik vroeg of ze naar de juf was gegaan en of hij straf had gehad zei ze volmondig ja. Ik gaf haar de kans om zelf dingen op te lossen, want daar kan ze immers van leren. Iets waarover ik mij nu erg schuldig voel.

De hele vakantie keek dochter uit naar het moment dat ze weer naar school kon, maar vanaf de eerste dag zei ze ineens dat ze niet meer naar school wilde. Iets wat ze in de afgelopen twee jaar nog nooit heeft gezegd. Als reden gaf ze Max, hij deed allemaal stoute dingen en was niet lief voor haar. Tijdens het oudergesprek hebben wij dit dan ook aangegeven (vorige week) en dit zou worden doorgegeven.

De dag erna ging ik dochter van school halen en vroeg de juf of ik even mee naar binnen wilde komen (die ochtend was er een situatie met de moeder van Max en ik dacht dat het daar mee te maken zou hebben).pesten Was het maar zo dat het daar om ging, want de werkelijke reden raakte mij diep. De juf vertelde mij dat dochter die dag twee keer in haar buik was gestompt door Max. ik stond versteld, kon even niets uitbrengen en dat was de druppel. Hij is van het schoolplein gehaald en niet meer de klas in gekomen. Na het gesprek liep ik naar buiten waar nog enkele andere ouders stonden en ik ben in huilen uitgebarsten. Mijn kleine lieve meisje, die letterlijk geen vlieg kwaad doet wordt gestompt, dat mocht en kon niet!

Het “geluk” (verkeerd woord in dezen, maar ik weet even niet hoe ik het anders moet formuleren) is dat er meerdere kinderen last hebben van het gepest van Max en dat ook meerdere ouders dit hebben aangegeven. Thuis heb ik meteen de directie gebeld en ze hoorde de emotie in mijn stem, waardoor ze op zeer korte termijn een afspraak plande met ons.

Een weekend ging er overheen. Een weekend waarin ik vooral buikpijn heb gehad van de zorgen. Ik was kwaad en verdrietig tegelijk en was enorm benieuwd hoe het gesprek zou gaan. Op maandagochtend hadden we het gesprek, een gesprek waar wij ons erg serieus genomen voelden en wij het idee kregen dat er al veel aan werd gedaan. dag-tegen-pestenWe gaven aan dat dochter zich niet meer veilig voelde, haar ontwikkeling hierdoor in de weg stond en dat ze niet kunnen voldoen aan haar onderwijsbehoefte. Ik wil er wel nog even bij vermelden dat wij ook al zagen dat er dingen werden aangepakt in de klas, dus de situatie van deze jongen was zeker al bekend. Ik kan er uiteraard niet teveel inhoudelijk op in gaan.
We hadden ook enkele praktische dingen gevraagd en we hoopten dat dit dan ook snel zou worden aangepakt. Het was namelijk de derde keer dat dochter in drie weken tijd werd geslagen door Max. De maat was volledig vol voor ons.

Sinds een tijd zijn scholen verplicht “passend onderwijs” te leveren aan hun leerlingen en door deze situatie vraag ik mij af wat dit dan moet inhouden. Moet passend onderwijs ten koste gaan van het welzijn van mijn kind? En niet alleen van mijn kind, maar van een hele klas? Door het gedrag van deze jongen wordt een hele klas ontwricht (het is namelijk niet alleen pesten maar ook zeer ongehoorzaam zijn in de klas) en kan een hele klas zich niet goed ontwikkelen. Hun concentratie (die dochter toch al niet zo erg heeft) wordt geregeld onderbroken. Het kan en mag toch niet zo zijn dat omdat een school passend onderwijs moet leveren aan één jongen, een hele klas daar onder lijdt.
Ik vind absoluut dat er goed moet worden gekeken naar het individu en dat daar best op een andere manier mee mag worden omgegaan. Maar zoals het nu gaat in de klas, daar kan niemand blij van worden. Deze jongen hoort niet op een “gewone” school en verdient onderwijs waar ook hij zich kan ontwikkelen. Ook hij lijdt hieronder, net als de kinderen in zijn klas.
Hoever moet een school gaan om een leerling op de school te houden, omdat het nu eenmaal de regeltjes zijn? Ik denk dat hier eens goed naar gekeken moet worden, want op deze manier zijn niet alleen de kinderen en het jongetje de dupe, maar ook een hele school en de leerkrachten.

Afgelopen week was een heftige week en ik had stiekem gehoopt dat mijn dochter nooit gepest zou worden (dat hoopt iedere ouder). Ik heb niet kunnen bedenken hoeveel pijn dit doet. De hele week loop ik rond met een zenuwachtig, verdrietig, machteloos gevoel. Dochter slaapt al de hele week slecht en heeft nachtmerries (ik weet niet of het daardoor komt, maar de link leg je automatisch). Richting dochter zijn er afgelopen week geen fysieke incidenten meer geweest (de directie nam tijdens ons gesprek even het woord akkefietje in haar mond, maar realiseerde zich dat dit het understatement van het jaar was) en daar ben ik heel blij om, helaas wel andere incidenten waar de kinderen in de klas niet blij van worden.

Gelukkig zijn er al meteen enkele stappen gezet waar ik erg blij mee ben en ik weet ook dat ze er hard aan werken om de situatie weer voor iedereen beter te maken. Dit geeft mij een enigszins gerust gevoel, maar het blijft ontzettend spannend en ik moet eerlijk zeggen dat ik iedere schooldag weer bang ben te horen dat dochter geslagen is geworden. Ik weet dat het overgaat en hoop dat dit ook snel gebeurt.

Ik heb vooral geleerd dat bij ieder signaal wat je krijgt van je kind, je dit meteen serieus moet nemen, ook al zou het zijn aangepakt en opgelost. Ik heb nu het gevoel dat ik dochter niet serieus heb genomen en dat voelt niet goed. Een tip dus voor iedereen!

“De week tegen pesten” wat ineens op een voor ons apart moment kwam. Supergoed dat hier weer veel aandacht aan wordt gegeven, want pesten kan zo’n enorme impact hebben op iemands leven.

Wees lief voor elkaar!

Liefs Miertje

Lees ook vooral even het vervolg hierop. Over hoe school hiermee is omgegaan.

4 thoughts on “Passend onderwijs ten koste van mijn gepeste kind?

  1. Ik zit met kippenvel te lezen. Het is voor jouw dochter heel erg naar ook, zo sneu. Ik vind het goed dat je ook Max z’n kant belicht. Mijn moeder werkt in het speciaal onderwijs en zij ziet het ook andersom. Een leerling was te goed volgens de regels voor het speciaal onderwijs en zit nu op een gewone basisschool. De leerling wordt daar nu gepest, omdat hij anders is dan andere kinderen. Dat breekt ook mijn hart, want speciaal onderwijs is zo belangrijk voor diegene die het nodig hebben. Ik heb er zelf op gezeten en dat ik nu zover ben gekomen, dat komt o.a ook door het feit dat ik speciale aandacht en zorg heb gehad. Want in het gewone onderwijs had ik het niet gered en was ik vast zonder diploma van school gegaan, terwijl ik nu een HBO diploma heb. Maar het is in en in triest dat de kinderen de dupe worden van het passend onderwijs, terwijl dat juist niet de bedoeling kan zijn.

    Geliked door 1 persoon

  2. Pingback: Houdt het nu nooit op? | koetjeskalfjesenmeer

  3. Pingback: Over pesten en een zebra zonder strepen. | koetjeskalfjesenmeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s