Met de billen bloot.

Om maar met de deur in huis te vallen, vandaag ga ik een blog schrijven over naakt zijn in het bijzijn van je kind. Waar de een angstvallig de badkamerdeur op slot doet zodat de kinderen niet naar binnen kunnen komen, loopt de ander gewoon in de blote kont door het huis heen.

Maar hoe gaan wij binnen ons gezin hiermee om? Laat ik even duidelijk maken dat wij een dochter hebben die enorm graag in de blote kont loopt. Al vanaf het moment dat ze zelf haar kleding kon uitdoen, doet ze dat dan ook zodat ze naakt door het huis kan rondhuppelen. Helaas heeft ons meisje het nooit koud, waardoor we geregeld oog in oog komen te staan met haar kleine, schattige billetjes. Mijn man en ik maken geen geheim van onze naaktheid. We douchen beiden met onze dochter en de badkamerdeur gaat hier nooit op slot. Wanneer ik gedoucht heb en ik mijn onderbroek vergeten ben, loop ik gerust het huis door op zoek naar een onderbroek. Ik check wel even snel of de lamellen dicht zijn, want de overbuurman hoeft mijn witte billen echt niet te zien.

Dochter vindt onze naakte lichamen overigens wel heel erg interessant, haar eigen trouwens ook. doucheGeregeld kan ze naar mijn borsten staren en zeggen dat ze die later ook graag wil. Wanneer ik met haar douche en met mijn ogen dicht mijn haar uitspoel is het wel eens voorgekomen dat ze in mijn borsten knijpt. Behalve dat dit niet prettig is, leg ik haar ook uit dat ik niet wil dat ze dat doet. Daar ligt voor ons uiteraard de grens. Kijken mag, want ontdekken en naakt zijn hoort erbij, maar aanraken kan niet. Mijn borsten zijn van mij en daar mag niemand anders aan (je hoeft ze niet wijzer te maken dan ze al zijn hè!)

Dat gezegd hebbende komen we op een volgend onderwerp; hoe noemen we de geslachtsdelen? Vroeger toen dochter net kon praten had ze een eigen naam voor haar vagina, namelijk “boeta”. Vraag me niet hoe ze hierbij kwam, maar dochter bleef het jarenlang “boeta”noemen. wp-1461003672578.jpgWanneer ze keihard door de winkel het woord “boeta” riep hoefden wij niet met een rood hoofd snel door te lopen, niemand wist immers wat het betekende. Wij daarentegen hebben het altijd gewoon vagina genoemd en dat van een man penis. Gewoon zoals het is, geen andere rare namen die we ervoor wilden geven. Op Twitter heb ik gevraagd hoe jullie kinderen de geslachtsdelen noemen en het viel mij op dat vrijwel iedereen de penis “piemel” noemt. Ik vond dat nogal grappig, omdat ik piemel zelf zie als een niet net woord, maar dankzij jullie moet ik mijn mening hierin misschien gaan bijstellen. Overigens is “piemel” hier wel het favoriete woord van dochter. Voor het vrouwelijke geslachtsdeel heb ik meerdere benamingen langs zien komen zoals plasgaatje, babygaatje, plasser (deze kwam wel vaker voor) en sneetje. Ik was stiekem wel bang dat ik hele rare woorden zou tegenkomen, maar dat bleek niet zo te zijn, deze benamingen vind ik namelijk nog gewoon en normaal ;). Gelukkig heeft niemand het woord “voorbillen” gebruikt, want dat vind ik echt verschrikkelijk.

Omdat ik hier nog wel even over door kan typen ga ik mijn volgende blog wijden aan het bloot zijn van kinderen in bijzijn van anderen. Wat zijn grenzen, welke afspraken hebben wij hierover gemaakt etc. Wij vinden naakt zijn heel normaal en doen hier verre van moeilijk over, maar uiteraard zijn er duidelijk grenzen en die wil ik graag een volgende keer met jullie delen.

Hoe gaan jullie in je gezin om met naaktheid? En hoe noemt jouw kind haar/ zijn geslachtsdeel?

Liefs Miertje

 

12 thoughts on “Met de billen bloot.

 1. Hier noemen we het gaatje en pielie. Dat klinkt niet meteen zo “groot”.
  Ook ik douche gewoon samen met zoonlief en mijn man staat gewoon te plassen op het toilet naast de douche als wij erin staan. Dus ook hier geen geheimen. Hij heeft wel eens heimelijk naar “mijn onderdeel” zitten kijken, gewezen en gezegd; “mooi mama”. Maar ik vind niet dat dit verder een probleem is. Schaamte om je lichaam hoeft niet.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vind piemel ook een naar woord, een niet net woord, een scheldwoord. Hier noemen we het gewoon plasser. Toen onverwacht de aanwijzing naar “die van mij” kwam heb ik daar ook mijn plasser van gemaakt. Met daarachter wel de uitleg dat die van mij er anders uit ziet en alleen een gaatje is. Denk dat dat ook komt omdat ik geen meisje heb, dan had ik er meer over nagedacht denk ik en het vagina genoemd…
  Wij lopen in huis ook gewoon naakt als er gedouched wordt en als ik plas gaat de deur nooit op slot. Nu merk ik langzaam aan dat Stijn de badkamerdeur wel op slot gaat doen. We mogen er pas weer in als hij ondergoed aan heeft. Moet ik een beetje aan wennen hoor…

  Geliked door 1 persoon

 3. Ook hier gewoon bloot door het huis (maar idd met de gordijnen dicht). Oudste is half Surinaams, dus we noemen de vagina ‘puni’. Kraamverzorgster begon ermee en heb het overgenomen, vond het wel schattig klinken. De penis noemen we zo of piemel, maar vind het eigenlijk allebei rare woorden.

  Het ergste dat ik ooit hoorde is trouwens poezewoes; samen met voorbillen de verschrikkelijkste benamingen wat mij betreft.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik ben dus zo iemand die het voorbips noemt. Het is begonnen als grap, want ja, verschrikkelijk natuurlijk! Maar inmiddels is het helemaal ingeburgerd hier thuis. Jarenlang had ik alleen een zoon dus zo vaak kwam het woord toch niet ter sprake.. ja alleen als het over mij ging. Nu hebben we ook een dochter dus is het toch wel wat vreemd. En zoon wordt ook ouder… Toch heb ik nog geen geschilter woord er voor gevonden. Piemel vond ik ook altijd verschrikkelijk, erger nog dan voorbips maar daar ben ik nu ook aan gewend geraakt.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hier ook geen deur op slot op de badkamer en inderdaad gerust bloot naar je kamer omgaan te kleden. Ook zoon van 11 nog geen moeite mee. Gaan nog samen in bad enz. Ik ben zelf vrij preuts aangelegd dus zal er ook begrip voor hebben als de kinderen straks liever ” op zichzelf” zijn met douchen enz.
  Piemel en poezemuis zijn hier de benamingen. Laatste komt door een grap van mijn kant. Dochter was 1,5 toen ze eens op het grote bed lag met de benen wijd omhoog toen ik riep…ja joh gooi de hele poezemuis maar bloot. Waarop zoon (toen 6) zo moest lachen en we het zo zijn blijven noemen.
  Klinkt nu heel normaal voor ons.

  Geliked door 1 persoon

 6. Pingback: Koetjes Kalfjes en meer bestaat 1 jaar! | koetjeskalfjesenmeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s