Kaart, kist, koffie en cake. Wat wil ik?

Lieve Miertje,

Vorige week overleed mijn opaatje. Ook al was hij oud en heb ik nog 2 oma’s en 1 opa over, het gemis overvalt je op sommige momenten.
Van redelijk dichtbij heb ik nu meegemaakt hoe het is voor de nabestaanden om een uitvaart te regelen. Ik zag verdriet wat steeds aan de kant gezet moest worden om juiste beslissingen te nemen. Want wat moet je veel kiezen! Een kist, de kaart en wat voor tekst zet je daarop. Wel of geen overlijdensadvertentie. Wat wil je meegeven in de kist. Welke muziek, bloemen enz.loesje dood
Een paar jaar geleden hebben wij hier alles op een rij gezet. Hij en ik ieder voor onszelf hoe wij onze uitvaart zouden willen en samen voor wat te doen als een van de kinderen overlijdt. Ik heb het er nog eens bij gepakt en Miertje het is wat. Ik lees het nu terug en het lijkt wel het draaiboek van een leuk gezellig feest.

Welke kleding wil ik aan: een leuk pyjamadingetje en ingestopt onder een gezellig dekbed. Wel enigszins passend bij elkaar, die pyjama en dekbed. En na de begrafenis moeten ze vooral niet met z’n allen in de aula koffie drinken met cake gaan eten.koffie cake “Ga naar La Place, eet broodjes roomkaas en saucijzenbroodjes (my alltime favourites) en als je die niet lust kies iets anders. Eet, drink, maak het gezellig zodat jullie niet zo heel erg verdrietig naar huis gaan en ga de volgende dag met de kinderen op strandvakantie”.

Bij de meeste vragen heb ik de optie ‘ik laat dit door mijn nabestaanden bepalen’ aangekruist. Maar daar kom ik nu wel van terug. Ik wil niet dat R op dat moment van alles nog moet gaan beslissen. Dus wij gaan het hier nog maar eens bekijken.
Hebben jullie hier al eens over nagedacht, wat en hoe je wil als je komt te overlijden?

Liefs Lein

==========================================================================

Lieve Lein,

Ondanks dat iemand op een respectabele leeftijd overlijdt, is en blijft het  natuurlijk erg verdrietig. Ik heb helaas geen opa’s en oma’s meer, maar ik heb ze wel alle vier goed gekend.

Als ik jouw begrafeniswensen lees dan heb ik het gevoel dat het gezellig gaat worden ;). Man en ik hebben het er ook al vaker over gehad hoe we onze begrafenis zouden willen. Ondanks dat dit misschien voor velen een thema is waar ze liever niet over willen praten, vinden wij het wel erg belangrijk om onze wensen hierin kenbaar te maken.  Wat ik vooral heel erg belangrijk vind is muziek.guns n roses Dit is tijdens mijn leven al van groot belang en dan lijkt het mij wel mooi om mijn leven af te sluiten met veel muziek. Van die muziek waar iedereen keihard van moet huilen, je kent het wel. Ik ben wel eens naar een begrafenis geweest van iemand die ik niet heel goed kende en ondanks dat zorgde de muziek er wel voor dat ik in huilen uitbarstte. Die familie dacht ook :”uhm die kennen we niet eens, wat zit die te janken.” Maar goed, mijn muziek; ik wil November Rain van Guns n’ Roses, zo ongelooflijk mooi en die duurt ook heel lang. Ik wil dat nummer op het einde wanneer iedereen langs mijn kist loopt (erg ben ik hè). Ook wil ik een klassiek nummer “Morgenstimmung van Peer Gynt Suite” ken je die, vast wel. Trouwens ik wil gecremeerd worden. Een graf wordt niet tot in den eeuwigheid bezocht, en dat vind ik dan ook een beetje jammer. Lig ik daar wat te verpieteren, naast een wildvreemde. Dan maar cremeren en mijn man weet waar ik dan uitgestrooid wil worden (stiekem, want je mag niet overal strooien). bitterbal_kipnugget_mini_frikandel_bamihapje_nasihapje En tijdens de dienst (niet in de kerk want ik ben niet gelovig) wil ik foto’s op een scherm geprojecteerd hebben. Ik vind foto’s zo leuk en maak er duizenden, dus dat past dan ook wel bij me. En dan na al deze dramatiek, is het tijd voor fricadellen en bitterballen 😛

Zo moet mijn begrafenis een beetje worden, maar uiteraard is er nog veel meer wat al van te voren geregeld kan worden en zoals jij al zei, kun je dat maar beter al goed geregeld hebben.

Liefs Miertje

2 thoughts on “Kaart, kist, koffie en cake. Wat wil ik?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s