De doodstraf, een zware tegenstrijdigheid

Vandaag zag ik een bericht op RTL nieuws waarin de Paus zich uitspreekt over de doodstraf. Deze beste man pleit voor een wereldwijde afschaffing van de doodstraf.

Het christelijke gebod “gij zult niet doden” geldt net zo goed voor overheden.

Ik ben het niet altijd eens met de uitspraken van de Paus (hoewel Paus Franciscus een van de weinige Pausen is die progressieve uitspraken doet), maar deze uitspraak vind ik geweldig. Het staat in de wet geschreven dat je niemand van het leven mag beroven, dat is verboden en daar krijg je straf voor. Logisch uiteraard, het zou wat zijn als we dat wel mochten doen. Wat ik dan vervolgens heel bijzonder vind is dat in vele landen nog steeds de doodstraf is. Dat wil zeggen: iemand doden omdat deze persoon iemand heeft gedood. Hoe krom en tegenstrijdig is dit?

Why do people kill people who kill people, just to show that killing people is wrong?

De doodstraf is de zwaarste straf die er bestaat en in heel veel landen nog steeds actief is. Ik vind dit wreed, inhumaan en gruwelijk. Laat ik voorop stellen dat ik mij in sommige situaties echt wel kan voorstellen dat de eerste gedachte is dat iemand de meest afgrijselijke straf verdient die er mogelijk is. walking_the_green_mile___chapter_43_by_paulmaccaalexadark-d7ej0j7Wanneer er kinderen vermoord en/ of verkracht worden is er geen straf die kan goedmaken wat die kinderen hebben moeten doorstaan. Als ik denk (liever niet) aan dat iemand mijn kind iets zou aandoen, nou, dan mag die persoon van mij de meest gruwelijke straf krijgen die er bestaat. Dat is mijn emotionele reactie, logisch ook denk ik. Echter wanneer ik rationeel denk, dan ben ik van mening dat de doodstraf niet eens een échte straf is. Die persoon wordt “gewoon” uit zijn lijden verlost en hoeft niet meer na te denken over zijn daden. Hoeft niet meer 23 uur per dag in een paar vierkante meter te leven en de gruwelijkheden van het gevangenisleven te ondergaan. Want het is heus niet leuk in een gevangenis. Welke straf is dan gepast? Wat betreft straffen vond ik de Middeleeuwen wel goed. Erg barbaars soms, maar wel effectief. Heb je iets gestolen dan werden je handen eraf gehakt, stelen kun je dan niet meer. Of is dit ook onmenselijk? Dan maar een levenslange straf, met water en brood.

Afgezonderd van het feit dat je niemand echt straft in mijn ogen en er dus makkelijk vanaf komt, is er nog het aspect “heeft iemand de daad ook echt begaan waarvoor hij de doodstraf krijgt?”. doodstraf Veel te vaak lees je verhalen en zie je documentaires over personen die de doodstraf hebben gehad of gaan krijgen, die toch uiteindelijk onschuldig waren. Je wilt als overheid het toch niet op je geweten hebben dat je een onschuldig persoon hebt vermoord? Wat mij nog het meest verbaast is de manier hoe de doodstraf in sommige landen wordt uitgevoerd. Onder andere vrouwen die overspel hebben gepleegd die uiteindelijke gestenigd worden, dat is toch te triest voor woorden?

Een lastig onderwerp, waar we gelukkig in Nederland niet mee te maken hebben, maar waar we wel vaak genoeg mee te maken krijgen in de media. En uiteraard mag iedereen hier een mening over hebben, hoe deze ook is, net als ik. Ik hoop in ieder geval van harte dat er gehoord wordt gegeven aan de oproep van de Paus.

Hoe denk jij over de doodstraf? Moet dit afgeschaft worden, of mag deze in sommige situaties worden uitgevoerd?

Liefs Miertje

 

 

2 thoughts on “De doodstraf, een zware tegenstrijdigheid

  1. Ik ben voor, sorry! Niet zozeer om de daders te straffen maar om de rest van de maatschappij tegen hen te beschermen. Mensen zoals Volkert vd G, Mohammed B, die gast die Els Borst en zijn zus heeft vermoord, de Utrechtse serieverkrachter.. als ik dictator was zou ik het wel weten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s