Mijn eerste baan, ik was ge-wel-dig!

Zo’n 13 jaar geleden rondde ik de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening af. Ik was 22 jaar oud (ja want dat was toen oud) en kon de hele wereld aan, laat mij maar aan de slag gaan in het maatschappelijk werk. Vier maanden na mijn afstuderen werd ik aangenomen bij een AMW (Algemeen Maatschappelijk Werk) en kon ik hetgeen ik geleerd had in de afgelopen vier jaar laten zien. Want uiteraard wist ik precies hoe ik mensen moest helpen, makkie, want dat had ik immers geleerd.

Tijdens de eerste dagen mocht ik meekijken met collegae, maar al snel kon het echte werk beginnen. Ik kreeg mijn eerste cliënten. Vrouwen die bij hun man weg wilden, overbezorgde moeders, de onzekere werkloze man en vele anderen. Ah die kon ik echt wel even helpen.

“Dus u zegt dat je wilt scheiden van uw man omdat u niet gelukkig bent?” (Jaja, samenvatten, want dat heb ik geleerd, daarmee laat je zien dat je luistert) 

“Hmm hmm, ja, hmm ja” (hummen en ja zeggen, wauw wat ben ik goed zeg!) twee-personen-praten-sharing-zittend-op-een-tafel_318-62778

“Als u de voors en de tegens op een rijtje zet, hoe ziet dit er dan uit?” (mensen inzicht geven, ook volgens de boekjes, ik ben een geboren maatschappelijk werkster!!)

“Welke drie positieve eigenschappen zou u uzelf willen toekennen?” (ik moet die arme onzekere man toch wel even iets goeds meegeven voordat hij de deur uitloopt)

“Heeft u het kunnen vinden?” (ik moet wel even het ijs breken natuurlijk, want hij is vast heel gespannen. Deze vraag stel ik nu nooit meer! Natuurlijk heeft hij het kunnen vinden anders zat hij hier niet)

Je leest het al, ik was gewéldig als maatschappelijk werkster. Of toch niet? Ik heb in die tijd gedaan waarvan ik dacht dat het goed was, waarmee ik mensen echt wilde helpen en ik denk heus wel dat ik iets heb kunnen betekenen voor sommige van hun. Als ik terugkijk had het natuurlijk veel beter gekund. Maar eerlijk is eerlijk, als je pas bent afgestudeerd is het ook niet mogelijk om al de beste hulpverlener te zijn, zolang je maar je best doet en heel veel bespreekt met je collegae. En ervaring kun je nu eenmaal niet hebben als je net van school bent en je moet de kans kunnen krijgen om die ervaring op te doen.

Mijn ervaring heb ik op verschillende plekken mogen opdoen; in de gehandicaptenzorg (vreselijk werk en heel veel respect voor degenen die dit werk wél doen en leuk vinden), in een TBS kliniek (dat was gaaf), op verschillende groepen voor jeugdigen en bij Bemoeizorg. Ik mag wel zeggen dat ik tijdens die 13 jaar heel veel geleerd heb en ik nog nog zekerder dat ik nog veel maar dan ook echt veel meer ga leren de komende jaren. Tot mijn 67e, of 68e….ofzo.

Wat was jouw eerste baan en vond je toentertijd ook dat je al heel goed was in je werk?

4 thoughts on “Mijn eerste baan, ik was ge-wel-dig!

 1. Grappig Miron..komt zo overeen. In mijn opleiding in ziekenhuis op afdeling neurologie lag een oude vrouw na hersenbloeding. Ik was zo blij als het me was gelukt om haar weer een bakje vla leeg te laten eten..lees, beetje wurmen om het er in te krijgen..zorgen dat het niet terugloopt en wachten tot er een slikreflex kwam.
  Niet ziende dat zij terminaal was, het niet zou gaan redden en je dat alleen langer laat duren door vocht/voeding te geven.
  Ik hou het altijd in mijn achterhoofd als ik nu stagiaires begeleid.

  Liked by 1 persoon

 2. Natuurlijk moet je je nog verder ontwikkelen en groeien in datgeen wat je doet. Ik denk dat je ruime ervaring je nu brengt waar je nu bent en je nu echt doet waar je goed in bent! Dat leer je tijdens je werk, niet uit de boeken.
  Mijn allereerste baantje was bij de belastingdienst, 4 weken vakantiewerk na mijn examen mavo. Ik vond het reuze spannend en interessant, maar echt geweldig vond ik mijzelf niet haha.
  Wel bij mijn volgende baan, waar ik 4 dagen werkte en 1 dag naar school ging. Ik behaalde erg goede cijfers, ook 10en en vond mijzelf erg goed bezig. Maar in de loop der jaren heb ik geleerd dat je dingen pas echt goed kunt als je er veel mee bezig bent en steeds iets meer mag en kan gaan doen. Leidinggeven, bijvoorbeeld, kun je niet uit een boekje leren, dit moet je doen.
  Succes met je verdere loopbaan!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s