De Voorlees-tag: over ons favoriete boek, voorlezen en meer

Op Twitter zag ik de Voorlees Tag voorbijkomen van Juf Maike en dacht meteen die hoort natuurlijk thuis in ons blog tijdens de Nationale Voorleesdagen

Hoe vaak lees je voor?

Ik doe mijn uiterste best hier dagelijks tijd voor te maken. Soms gebeurt het natuurlijk wel eens dat het gewoonweg niet lukt. voorlezen-tijd-tipVaak leest dan de oudste de jongste voor (zij liggen bij elkaar op de kamer) en pakt de middelste zelf een boekje voor in bed. Of er wordt een luisterboek uitgekozen wat ik op de overloop aanzet zodat iedereen het kan horen.

 

Wat is je favoriete voorleesboek?

De boeken van Annie M.G. Schmidt lees ik het liefst voor. Misschien omdat ik ze zelf vroeger allemaal heb gehoord en eigenlijk stiekem nieuwsgierig ben of ik alles nog weet.pluk

Wat is het favoriete voorleesboek van je kinderen?

Er zijn een heleboel boeken die de kinderen leuk vinden maar met stip op 1 staat ‘Alle verhalen van Kikker en Pad’ van Arnold Lobel. De enigszins slome pad en de springerige kikker zoeken elkaar elke dag op en zijn de dikste vrienden. Soms krijgen ze hulp van andere dieren uit het bos, maar samen lossen ze alles op wat er op hun pad komt. Wat een verloren knoop, een pad die nooit post krijgt en koekjes die je eigenlijk niet op mag eten….daar moet je íets mee.

 Waar werd je als kind het liefst uit voorgelezen?

Mijn moeder kon perfect de stemmen van Bert en Ernie nadoen, dus dat was bij ons favoriet. Echt, als je je ogen dicht doet is het alsof je naar Sesamstraat zit te luisteren als zij dat voorleest. Ze kan het nog steeds trouwens!
Verder hebben wij denk ik bijna alle boeken van Annie M.G. Schmidt wel gehoord. Ook met geweldige stemmetjes. En de avonturen van Pinkeltje, met Wiplala. bert&ernie-voorlezen

Hoe lees je voor?

Stemmetjes. Stemmetjes. En nóg meer stemmetjes. Hoewel onze stemmen enorm op elkaar lijken kan ik het toch minder goed dan mijn moeder maar ook mijn kinderen zitten helemaal in het verhaal.  In het weekend lezen wij vaak een boek op het Grote Bed (zie volgende vraag 😉 ) en omdat de oudste nu ook heel goed kan lezen verdelen we de rollen wel eens. Of de kinderen kiezen uit wie welk stemmetje moet doen. Hierbij is het favoriet dat papa het prinsessenstemmetje doet. Ongekende talenten die man haha.

Waar lees je voor?

Het voorlezen hebben wij hier gekoppeld aan het met pret-naar-bed-ritueel. In het weekend gebeurt het vaak met z’n vijven op het grote bed dicht tegen elkaar aan of in een hut die de kinderen hebben gebouwd met een zaklamp aan. Door de week lezen we voor bij of op het bed waar ze al lekker in liggen.

Wat is je voorleestip?

Zet alles even ‘uit’ en geef je exclusieve aandacht. Ook al is het maar 10 minuutjes. Soms heb ik het enorm druk en heb totaal geen zin om voor te lezen. Maar dan denk ik: ‘wat is dat half uurtje voor mij, en wat is dat half uurtje voor de kids?’ IMG_9142_96bVoor mij is het misschien een half uur waarin ik ook andere dingen had kunnen doen. Maar voor de kids is het een fijne afsluiting van de dag, even samen zijn en lekker rustig gaan slapen. En als ik dan een klein handje op mijn been voel, een kusje op mijn wang voel en een slaperig ‘slaap lekker mama’ in mijn oor gefluisterd krijg …… had ik ook eigenlijk geen betere invulling van die tijd kunnen wensen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s