Poolse kerstavond

Kerstavond is alweer achter de rug. Daar waar de meeste Nederlanders deze avond niet als de meest speciale van de kerstdagen zien en niet veel uitgebreider eten dan saucijzenbroodjes en kippenpasteitjes, is kerstavond voor ons heel bijzonder. Wat maakt dit dan voor mij zo bijzonder zul je je afvragen. Dat komt door mijn Poolse roots, mijn moeder is van Poolse afkomst en zodoende dat wij met enkele Poolse tradities zijn opgegroeid (en nee dit is niet stukadoren, wodka drinken en diefstallen plegen). Vooral Kerstavond is zo’n dag met veel bijzonder tradities, die wij dan ook al zo lang ik leef hebben. Waar we dat vroeger met de hele familie bij babcia en dziadzia (oma en opa in het Pools, zo noemden wij ze ook altijd) vierden, doen we dat nu bij mijn ouders.

Oplatki.w.koszyczku

Wigilia (zo noemen de Polen Kerstavond) heeft enkele mooie gebruiken. Voordat wij aan tafel gaan neemt iedereen een stuk Oplatek, dit is een soort “hostie”. Je wenst dan iemand Wesolych Swiat (zalig kerstfeest) en je breekt dan een stukje Oplatek af bij de ander en stopt deze in je mond. De ander doet dit dan ook en zo ga je iedereen langs die aanwezig is bij deze avond. De meesten weten dat ik niet gelovig ben en misschien komt dit dan heel hypocriet over, maar ik vind dit zo’n mooi gebruik, waar hele bijzondere herinneringen ieder jaar weer naar boven komen.

Het diner bij Wigilia is ook heel anders dan gebruikelijk is in Nederland. Zo wordt er geen vlees gegeten op Kerstavond, maar bestaat de hoofdmaaltijd uit voornamelijk vis. We eten daar dan aardappelen in schil, paddenstoelensaus, sla en maatjesharing bij.

20151224_181945

Als voorgerecht wordt er dan sowieso altijd borsjt (rode bietensoep met tortellini) gemaakt, heerlijk. Vaak is het ook traditie om bij de maaltijd een extra bord neer te zetten voor een onverwachte gast.

Vroeger, toen mijn babcia en dziadzia nog leefden gingen we altijd naar de Poolse mis op Kerstavond. Zij zongen in een koor en één keer per jaar kon ik naar de prachtige liedjes luisteren die zij in de kerk zongen. Van de teksten verstond ik natuurlijk helemaal niets, maar de liedjes geven mij tot op de dag van vandaag nog kippenvel en zelfs tranen.

Ik ben zo trots dat babcia en dziadzia ons hebben laten kennismaken met deze tradities en dat mijn moeder deze nog steeds voortzet. Ik hoop dat later, heel veel later, als mijn moeder er niet meer is, ik deze tradities ook nog voort kan zetten (dan moet ik alleen nog even de recepten opschrijven en een oplatek-adresje zoeken).

Ik hoop dat iedereen hele mooie dagen heeft, met ieders eigen tradities en deze mag en kan vieren met de mensen waar we om geven. Daar gaat het immers om deze dagen, samen zijn met de mensen die je liefhebt.

Heeft jouw gezin ook bepaalde tradities met Kerstmis?

Liefs Miertje

7 thoughts on “Poolse kerstavond

  1. Wat ontzettend leuk! Wij hebben langzamerhand ook Noorse tradities overgenomen en het toppunt van kerst is hier juist kerstavond. Ook met traditioneel eten eten. Wbt hypocrisie omdat je niet gelooft, die mening mag ieder voor zich houden. Ik geloof ook niet, maar ik sta vandaag wel in de kerk voor de doop van mn petekind. Uber hypocriet waarschijnlijk 😉

    Liked by 1 persoon

  2. Mijn schoonzusje is Pools en vertelde kerstavond over hun gebruiken, onder andere geen vlees, het extra bord en speciaal eten enzo. Leuk hier nu ook zo iets te lezen. Tradities zijn mooi en moet je zeker in ere houden!! Grs Marloes

    Liked by 1 persoon

  3. Pingback: Gelukkig Genieten, duoblog | koetjeskalfjesenmeer

  4. Mooi dit! Tradities in ere houden vind ik belangrijk. Bij ons in de familie wordt weinig aan kerst gedaan (behalve het naar de kerk gaan, cadeautjes etc zijn er niet), dus wij doen het gewoon op onze eigen manier, een beetje een combi tussen Duitse en Nederlandse kerst, zoals we het door de jaren heen overal hebben opgepikt. Deze kerstavond hebben we eerst pakjes geopend, daarna patat gegeten en naar de bios geweest. Vanaf morgen vieren we eigenlijk pas echt kerst.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s