Serious Request, zin of onzin?

Het is weer december en de feestdagen komen er weer aan. En dat is niet het enige wat er in december plaatsvindt. Ook dit jaar is er weer Serious Request, drie DJ’s  van radio 3FM worden een week lang opgesloten in het glazen huis. Zij mogen niet eten, maar krijgen alleen shakes te drinken. Ieder jaar kiest 3fm (in samenwerking met het Rode kruis) een doel waarvoor zij gaan strijden en dit jaar is dat “jongeren in conflictgebieden”.

serious-request-2015--keep-them-going

Net als ieder jaar zal ik (vooral) in de avonduren voor de televisie zitten om naar die gebeuren te kijken. Ik vind het gezellig, kneuterig, maar gezellig. En net als ieder jaar zal ik een plaatje aanvragen voor het goede doel. Wat ik vooral leuk vind is dat ze dit jaar in Heerlen staan, mijn geboortestad. Ik zal die week dus zeker een keer (of 2 of 3) een kijkje gaan nemen en sfeer gaan proeven. Ik ben erg benieuwd hoe mij dat gaat bevallen. Maar, ik ga geen blog schrijven om jullie te vertellen dat Serious Request (SR) naar Heerlen komt, want dat weten jullie vast al. Nee, ik schrijf mijn blog omdat, net als de vorige jaren, ik mij dooderger aan de commentaren wat er komen op SR.

Een kleine greep uit de reacties: “het doel is voor het buitenland, ik hoop dat het blijft regenen die dagen, hier hebben mensen ook hulp nodig. Als ik kon boycotten deed ik het”, “Dit keer geld inzamelen voor Nederland? Weet zeker dat schoolgaande kinderen en ouderen dit kunnen gebruiken”, “Van mij zullen ze niets krijgen. En iedereen maar geld geven, dan moeten ze ook niet klagen dat jullie allemaal niet genoeg krijgen en dat jullie overal op gekort worden”.Iedere keer weer hetzelfde commentaar en ieder jaar vind ik deze reacties enorm bekrompen.

Ik vertelde al in een eerder blog dat ik werkzaam ben bij Bemoeizorg. In dit werk krijg ik vrijwel alleen maar te maken met mensen die niet veel geld hebben, die schulden hebben en/ of in de bewindvoering zitten. Enkele cliënten  gaan ook iedere week naar de voedselbank. Ondanks dat vele van hen het niet breed hebben, zijn er wel genoeg voorliggende voorzieningen waarvan zij gebruik kunnen maken, zoals bijvoorbeeld die voedselbank. En ja ik weet dat dat helemaal niet fijn is en dat daar veel schaamte bij komt kijken en ja ik weet ook dat sommigen geen cadeaus voor hun kinderen kunnen kopen, jarenlang in dezelfde kleding moeten lopen en iedere maand maar moeten hopen dat ze uitkomen met hun leefgeld. Echter ik blijf er bij dat we de situatie in Nederland niet kunnen vergelijken met die van andere landen, in het geval van SR dit jaar, conflictgebieden. Horen wij iedere dag de geweerschoten om ons heen knallen? Zien wij onze  geliefden vermoord worden door terroristen en andere oorlogsmisdadigers? Moeten wij iedere dag vrezen voor ons eigen leven? Moeten wij maar hopen dat we veilig naar school of naar ons werk kunnen? Nee, dat hoeven wij allemaal niet. Hier is het veilig, hier is geen oorlog. Ja hier is armoede en wordt er bezuinigd en ook ik ben het niet altijd eens met de beslissingen die de overheid neemt. Ook ik zie wat de bezuinigingen in de zorg doet met onze cliënten. Maar zo erg als zij het hebben in die gebieden, nee zo erg hebben wij het hier niet. Onze jongeren kunnen wél zorg krijgen en kunnen een toekomst opbouwen en de jongeren in conflictgebieden niet. Hun toekomst is namelijk onzeker, is er überhaupt wel en toekomst voor hen?

Er zijn zoveel mensen die roepen dat ze niet gaan doneren aan SR en dat ze geld moeten inzamelen voor Nederland. Wie of wat houdt hen tegen om zelf te gaan doneren? Zij kunnen toch zelf een inzamelingsactie houden voor de jongeren, ouderen en/ of de mensen die leven in armoede. Ik houd ze niet tegen in ieder geval. Er zijn voedselbanken, kledingbanken en speelgoedbanken (die ze in conflictgebieden trouwens niet hebben) die genoeg kunnen gebruiken. Bij de Jumbo kun je “diners” kopen voor de mensen in Nederland die het niet makkelijk hebben, wat let hen om dat te gaan doen? (Hoewel sinds Jumbo ook “diners” doneert aan vluchtelingen sommige mensen dit ook weer niet willen doen). We leven in een zeikcultuur en op en om alles wordt gezeurd (en ja daar doe ik zeker ook wel eens aan mee). Stop daar toch eens mee en kijk naar wat je zélf kan doen in plaats van afgeven op mensen die het goed bedoelen.

Als je niet wilt doneren aan SR, prima, niemand is dat verplicht, ik doneer ook echt niet aan alle goede doelen. Wil je het wel doen, ook prima en laten we vooral hopen dat de jongeren in conflictgebieden een toekomst kunnen hebben zonder zorgen en in veiligheid. Want is dat niet wat íedereen wilt, waar ter wereld je ook woont?

Liefs Miertje

Wat vind jij van Serious Request? Doneer jij geld voor het doel van SR of doneer jij liever aan andere goede doelen?

 

 

 

8 thoughts on “Serious Request, zin of onzin?

 1. Elk jaar vraag ik een nummer aan. Ik erger me ook altijd groen en geel aan veel reacties. Tuurlijk zijn er mensen die ook in Nederland het zwaar hebben, maar dit is inderdaad totaal niet te vergelijken met conflictgebieden!

  Liked by 1 persoon

 2. Eerlijk gezegd ben ik ook best wel schuldig aan opmerkingen dat wij voor NL moeten inzamelen. Maar eigenlijk sta ik er dan niet bij stil hoe het leven in sommige landen echt is. Wij leven wel veilig, ik weet niet hoe geweerschoten klinken en dan is het leven in Nederland echt zo slecht nog niet. Goed dat je dit schrijft, je hebt mij wel even laten nadenken!

  Liked by 1 persoon

 3. Ik doneer zelf niet aan SR, maar vind het wel een mooi initiatief. Het enige dat wellicht een beetje over the top is, is het doel om elk jaar maar weer de focus zo op dat record te leggen. Natuurlijk is het goed dat er veel wordt ingezameld, maar vind dat het wel minder focussed mag zijn op dat record elk jaar.
  Zelf doneer ik ook aan goede doelen, maar meer richting gezondheid zoals KWF en Hartstichting, etc. Doelen waar ik vanwege familieomstandigheden een relatie mee heb.
  Leuk dat je het op deze manier aandacht geeft!

  Liked by 1 persoon

  • Daar ben ik het mee eens. Het doel hoeft echt niet te zijn dat het ieder jaar meer wordt. Denk nl ook niet dat dat dit jaar lukt en dat is ook geen probleem. Vind het allang mooi dat er veel geld wordt opgehaald. Ik doneer wel aan sr , maar ook andere doelen met dezelfde reden als jij. En bedankt voor je reactie!!

   Liked by 1 persoon

 4. Pingback: Mijn persoonlijke Top 2000 lijst | koetjeskalfjesenmeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s