Help, ik heb ontvriend!

Sinds enkele jaren ben ik fanatiek gebruiker van Facebook. Hyves was aan het doodbloeden, dus iedereen ging over naar FB, zo ook ik, want ik wilde natuurlijk niet te veel missen van iedereen. Familie, vrienden en bekenden die ik via internet heb leren kennen werden ook mijn “online-vrienden”. Wat ik toentertijd nog niet wist was dat er blijkbaar allerlei protocollen en etiquette bestaan op het gebied van “vrienden” op social media.

Een half jaar geleden schreef ik nog dat ik verslaafd was aan social media en dat ik hier graag een verandering in wilde. Enkele veranderingen heb ik dan ook met succes doorgevoerd en daar ben ik nog steeds blij om. Alleen, en daar komt het, brengen deze veranderingen soms nogal wat teweeg.

51190_ontvriend-door-jou

Met de komst van Facebook zijn er ook nieuwe woorden in de Nederlandse taal verschenen, zoals liken, unliken en ontvrienden. En om dat laatste woord gaat mijn blog. Het lijkt namelijk dat je wanneer je mensen ontvriendt dat je daar een zeer goede reden voor moet hebben en iemand op z’n minst een verklaring verschuldigd bent. Wist ik veel!

Bij het fenomeen ontvrienden lijken er zich drie groepen te vormen: de eerste groep ziet niet eens dat ze ontvriend zijn en wanneer ze het zien dan maakt het niet uit. Tot deze groep behoor ik. Ik houd mijn vriendenaantal niet bij en merk dan ook vrijwel nooit wanneer ik een vriendje minder heb. Als ik dit wel zou zien trek ik mij dit ook niet persoonlijk aan, zo gaat het nu eenmaal online. De tweede groep merkt het op, vindt hier misschien iets van, maar doet er vervolgens niets mee. “So be it”. En dan heb je nog die derde groep, de personen uit die groep merken wanneer ze ontvriend worden, want ze houden dit bij, ze vinden dit absoluut niet leuk en vinden het vervolgens ook nodig om op hun eigen Facebook een verontwaardigde status te zetten over het feit dat ze ontvriend zijn en dat ze totaal niet begrijpen wat ze verkeerd hebben gedaan. Tot mijn verbazing heb ik deze statussen geregeld voorbij zien komen. Blijkbaar is het voor die mensen nodig om je netjes bij hen af te melden met een geldige reden, want heb je dat niet gedaan en/ of reageer je niet meer, dan moet die ontvriendde persoon toch echt iets vreselijks hebben gedaan wil iemand ineens geen vriendjes meer met hem zijn.  Het lijkt erop dat deze personen een grote waarde hechten aan het aantal vrienden en ook of deze vrienden vaak genoeg reageren op hun statussen. Wanneer iemand dan ineens geen vriendje meer wil zijn, dan lijkt het alsof voor hun die waarde daalt.

Begrijp mij niet verkeerd, want ook ík heb enkele zeer waardevolle vriendschappen opgebouwd dankzij social media en hecht ik hier veel belang aan. Alleen zijn dit ook vriendschappen waarvan ik weet dat zij er ook altijd voor mij zullen zijn wanneer ik ze nodig mocht hebben. En natuurlijk heb ik ook vrienden in mijn lijst die gewoon hele leuke kennissen zijn die ik graag volg.

Aan die derde groep mensen zou ik willen adviseren: kom achter de computer uit, ga naar die persoon toe  of bel hem voor goed gesprek. Is dit teveel moeite dan moet je jezelf afvragen of deze onlinevriendschap wel zoveel waard is en of je er dan ook zoveel waarde aan moet hechten dat deze “vriendschap” voorbij is.

Hier staat de koffie in ieder geval voor je klaar!

 

Liefs Miertje

Ps. vergeet niet mijn blog te “liken” 😉

 

 

2 thoughts on “Help, ik heb ontvriend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s