Vaarwel blauwe envelop

Enkele weken geleden verscheen er een commercial op televisie met de tekst “vaarwel blauwe envelop”. Een tekst met een boodschap welke veel mensen als muziek in de oren klinkt. Want iedere keer als er zo’n blauwe envelop op de deurmat valt weet je dat je je welverdiende centen mag overmaken aan de belastingdienst. Nu is dat verleden tijd, want sinds kort krijg je de post van de belastingdienst digitaal en kun je via jouw eigen DigiD inloggen en je post inkijken. Het zal geleidelijk aan gaan, maar op den duur (over 2 jaar) zal alle post van de belastingdienst digitaal zijn.

persbericht-beeld-vaarwel

Nu denken jullie misschien “ja en?” maar uiteraard is er een reden dat ik dit blog schrijf. Ik ben werkzaam bij Bemoeizorg en daar werk ik met zorgwekkende zorgmijders. Veel van deze mensen hebben moeite met hun administratie in orde te houden en hebben vaak (hoge) schulden. Ik kom geregeld bij cliënten die zakken vol met (ongeopende) post hebben liggen die ik dan samen met hen mag gaan sorteren. Sommige cliënten hebben last van een “post-fobie” en durven hun post niet meer open te maken omdat ze bang zijn hun zoveelste herinnering, aanmaning en/ of dwangbevel te krijgen.

En dan komt ineens de belastingdienst aanzetten met “vaarwel blauwe envelop” en streven er naar om binnen 2 jaar alle post digitaal te maken. Dat betekent: 1. mijn cliënten hebben een DigiD nodig. Uiteraard hebben ze die nu ook al nodig om hun zaken te regelen, maar voor velen is zelfs dit al een uitdaging. 2. mijn cliënten hebben een computer nodig. Zelfs anno 2015 zijn er nog genoeg mensen die geen computer hebben, gewoonweg omdat ze deze niet kunnen betalen. 3. mijn cliënten hebben internet nodig. Internet kost geld, geld wat niet iedereen heeft en zonder internet komen zij (thuis) dus ook niet op hun inbox van de belastingdienst.

Even resumerend: ik kom bij cliënten die hun post al niet openmaken uit angst en dan wordt van hen dan nu ook nog verwacht dat ze zelf op internet gaan om te kijken of ze wederom een aanmaning of dergelijke hebben gekregen van de zo gevreesde belastingdienst. Dit is zo lastig voor hun en zo’n enorme drempel dat ik vrees dat hierdoor mensen nog meer in de problemen komen. Het kost mij soms al moeite om ergens binnen te komen, het kost mij moeite om mensen zo ver te krijgen dat ze mij toegang geven naar hun financiën en “vaarwel blauwe envelop” zal mij nog meer moeite gaan kosten om alles op orde te krijgen. Nu vind ik het super leuk werk en ga ik een uitdaging niet uit de weg, maar echt heel handig vind ik dit dus niet. Uiteraard kun je een persoon machtigen om in te kunnen loggen dit allemaal te kunnen regelen, maar vele van mijn cliënten hebben geen netwerk dat hun hierbij kan helpen. En dan heb ik het in dit blog nog niet gehad over de ouderen onder ons, die op z’n zachts gezegd niet altijd verstand hebben van computers.

Toevallig las ik vandaag dat het wel mogelijk blijft om je post per brief te blijven ontvangen, maar ik ben bang dat ze dat dan zelf mogen gaan aanvragen. Misschien zie ik wel heel veel beren op de weg die mettertijd wellicht zullen verdwijnen, maar tot dat die verdwenen zijn maak ik mij wel een beetje zorgen over onze zorgwekkende zorgmijders.

Leuker kunnen ze het niet maken, wel moeilijker.

Liefs Miron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s