Wie zijn de gelukszoekers?

Gastblog door Paul (mijn man)

Ik moet gewoon even mijn mening kwijt over het vluchtelingen ‘probleem’ van Europa. Eigenlijk niet eens over de vluchtelingen zelf of het beleid van Europa en Nederland, maar over de stroom aan reacties van een heleboel landgenoten. Kijk bijvoorbeeld eens op telegraaf.nl (zie link hieronder). Dit is misschien niet de meest intelligente krant, en ze moeten het vooral hebben van populistische titels en dramatiserende artikelen. Toch is het in mijn ogen een krant die door heel veel Nederlanders gelezen wordt en aanspreekt bij “Henk en Ingrid, de doorsnee Nederlanders”.

Maar het is niet alleen deze krant, op bijna elke nieuwssite en alle vormen van social media zie ik soortgelijke reacties verschijnen.

Ik lees vele trieste ondoordachte reacties, grotendeels gebaseerd op veronderstellingen en speculaties die alleen maar aanzetten tot frustratie en haat richting de vluchtelingen. Het meest ondoordacht zijn de reacties over gelukszoekers en daarbij vermelden dat je zelf gaat emigreren als het zo door gaat. Omdat je dus vindt dat er teveel “gelukszoekers” komen ga je zelf je eigen geluk opzoeken in een ander land…!!! Dit is enorm hypocriet, maar ik geef zo’n soort reactie nog het voordeel van de twijfel door te denken dat de schrijver daarvan ofwel verstandelijk beperkt is of zelf  enorme problemen heeft die ervoor zorgen dat hij oogkleppen opheeft en klakkeloos de boze meute volgt.

Er worden vooral veel appels met peren vergeleken zoals de veelgelezen uitspraak dat de vluchtelingen hier alleen maar om economische redenen komen, dat ze een uitkering, huis, auto, eten, etc cadeau krijgen van de overheid en dat “állemaal” op kosten van de belastingbetaler. Sommigen schrijven in hun reacties dat de vluchtelingen met een duur mobieltje en merkkleding de grens overkomen! En daarmee toon je dus aan dat het gelukszoekers zijn? Je bent dan wel erg onnadenkend aan het reageren. Ofwel je snapt niet dat in die landen de mensen de afgelopen jaren net zoveel waarde zijn gaan hechten aan spullen als gsm’s, computers, merkleding e.d. zoals dat bij ons ook is, of je denkt dat iedereen buiten europa in een doek gewikkeld door de woestijn rent. Wat zou jij meenemen als je vlucht van huis en haard? Precies…. goede kleding en een telefoon om in contact te kunnen blijven met de dierbaren die je achter moet laten.

Daarnaast lijkt het dat sommige landgenoten denken dat onze veiligheid en vrijheid verdwijnt en dat Nederland binnen een paar jaar verandert in een IS-polderkalifaat. Dit vanwege het feit dat er schijnbaar veel jonge mannen (met baard) vluchten en dan kinderen meenemen (in sommige reacties nemen ze die kinderen mee om medelijden op te wekken…). Misschien is dit een lastige, maar denk eens goed na waarom dat kan zijn? Jonge mannen worden in oorlogssituaties vaak gedwongen tot meevechten of vermoord omdat ze dit niet willen. Daarnaast kost een overtocht vele honderden tot duizenden euro’s die vaak door de hele familie opgehoest wordt. Dan kiest zo’n familie het liefst voor de jongere mannen die de meeste kans hebben om zich de komende jaren door de situatie heen te slaan en daarbij de veiligheid van de kinderen beter kan garanderen. Tja en die baarden? Dat is een culturele of godsdienstige uiting. Maar ik denk dat de gemiddelde man op deze aardbol na dagen of weken vluchten al snel een behoorlijke baard heeft staan omdat scheren nu eenmaal niet prioriteit heeft. Zelf heb ik amper baardgroei en ik hoop niet dat ik ooit hoef te vluchten. Ik zou dan aankomen met halfslachtig snorretje en een sikje van 25 haren. Ik hoop niet dat ze dan denken dat ik een terrorist ben omdat ik zo’n westerse babyface heb.

En dan hebben we de reacties ‘vol is vol’ nog, ik ken deze uitspraak nog uit mijn kinderjaren. Het was volgens mij Janmaat die deze, bijna volzin, graag uitsprak. Eigenlijk hoef ik hier niet eens op te reageren omdat die zin überhaupt nergens op slaat. Maar goed, ik kan het niet laten. Mijns inziens wordt die uitdrukking vooral gebruikt door landgenoten die uitkeringtrekkend op de bank zitten met hun bordje vol eten op schoot, voor hun 51 inch grote lcd tv en een tablet of smartphone in de de hand. Te lui om op te staan en te gaan werken, maar liever het internet gebruiken om angstvallig te controleren of hun account bij ashley madison of second love gehackt is. Als er dan bezuinigd moet worden waardoor ze wellicht worden gedwongen om te gaan werken, mantelzorgen of afstand moeten doen van hun overbodige luxe spulletjes, dan roepen ze meteen “vol is vol”! Wellicht kan deze groep de uitspraak “genoeg is genoeg” aangeleerd krijgen.

Ik heb alle reacties bij de telegraaf nog eens gelezen, en daar waar vluchteling, asiel- of gelukszoeker staat heb ik vervangen met het woord jood/joden. Dan bekruipt mij een enorm eng gevoel en snap ik ineens hoe makkelijk Hitler het had door alleen maar angst te zaaien en daarmee enorme haat te oogsten. We weten allemaal hoe dat is afgelopen…! Welke mening je ook hebt over de vluchtelingen dat maakt niet uit. We leven gelukkig hier en elke mening mag hier in alle vrijheid geuit worden zolang dit op een respectvolle manier gedaan wordt. Niet iedereen zal het met mijn woorden eens zijn, en zo hoort dat ook, dat mag gewoon. Je zal niet worden vervolgd , gearresteerd, geëxecuteerd of gemarteld, maar denk wel na bij wat je zegt of schrijft en volg niet zomaar de meute of media om dit dan vervolgens als ‘jouw’ mening te delen.

Uiteindelijk is ieder mens op zoek naar geluk, vrijheid en veiligheid.

http://m.telegraaf.nl/article/24487560/comments

One thought on “Wie zijn de gelukszoekers?

  1. Pingback: Serious Request, zin of onzin? | koetjeskalfjesenmeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s